Cempedak Goreng Rangup Krup Krup

Monday, August 04, 2014

Hi semua...

Baru-baru ni, balik raya, kat rumah mama ada 4 biji buah cempedak. Mama ambil dari dusun tokwan di Kedah.

Pagi raya kelima, mama goreng cempedak untuk jamu orang datang beraya. Masa tu kalau ikutkan hati.. Memang rase macam nak makan sepuas-puasnye cempedak goreng tu, tapi memandangkan Yaya tuan rumah, terpaksa lah tahan keinginan yang meluak-luak tu.

Selesai saja tetamu pulang, apalagi.. Kami anak beranak terus terkam cempedak goreng tu. Puas jugakla makan. Mau tidaknye, kalau beli kat kedai, banyak mana sangat boleh dibeli. Bukan tak mampu, tapi rase harga yang diletak keterlaluan. Biasanya kalau beli pun, buat lapias nafsu bila terbau arome menusuk hidung cempedak yang baru digoreng.

Masa untuk balik ke negeri mencari rezeki pun tiba. Mama seakan-akan tahu perasaan Yaya dan cucunya, terus aja memberi sebiji buah cempedak untuk dibawa pulang ke rumah.

Cempedak yang mama bagi masih agak muda, jadi Yaya biarkan ia masak dulu. Setiap hari anak dara Yaya akan tanya, "Cempedak dah masak ke mommy?"
Yaya jawab "Belum sayang, kan tak bau lagi."



Harini, pulang saja dari sekolah, bukak pintu rumah, terus saja bau menusuk hidung. Anak dara Yaya terus melompat happy! "Yayy cempedak dah masak! Kaka dah bomeh bau! Mommy goreng ok!"


Jadi malam ni, menu makan malam adalah Cempedak Goreng Rangup!

So harini Yaya nak share resipi mudah ini. 
* to anak mommy, nanti when you are older, boleh la try resipi ni ye!

Bahan utama:

Cempedak yang sudah masak






Bahan-bahan lain:

1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam
2 cawan air sejuk
1 sudu besar minyak masak



Cara-cara:

1. Campurkan tepung, serbuk kunyit dan garam bersama air sejuk.




2. Kacau rata.


3. Jika ada masa, masukkan campuran tepung ke dalam peti sejuk sebentar.

4. Masukkan sedikit minyak masak.



5. Kacau rata.
6. Masukkan cempedak, kacau sehingga semua buah cempedak dilitupi tepung.


7. Panaskan minyak.

8. Masukkan cempedak seulas demi seulas kedalam minyak yang sudah panas.

9. Goreng sehingga warna keemas-emasan.


10. Angkat dan sedia untuk dimakan.




Nyum! Nyum! Puasnye makan!

Yaya
~Your Independent Shaklee Distributor~

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images